top of page

BLOGS

Proeverij Zelfsturing & Zelforganisatie


Kennis opdoen en ervaringen uitwisselen over zelfsturing en zelforganisatie.

.

Ben jij een leergierige (sr.) manager, teamcoach, procesbegeleider, adviseur of HR business partner? En heb jij een rol in de ontwikkeling van jouw organisatie of teams naar (meer) zelfsturing? Dan is de inspiratiesessie over zelfsturing en zelforganisatie zeker iets voor jou!

.

Mensgerichte zelfsturingsprincipes

Veel organisaties maken de omslag naar een vorm van zelfsturing of zelforganisatie. Een manier van werken, waarbij verantwoordelijkheden en bevoegdheden lager in de organisatie komen te liggen. Ook verschuift de focus van individuele prestaties naar teamwerk. Concepten, die gebaseerd zijn op zelfsturingsprincipes zijn:

 • High Performance Organisaties

 • Holacratie

 • Lerende Organisaties

 • Agile Organisaties

 • Zelfsturende of zelforganiserende organisaties

Het zijn organisatievormen, waarbij de focus ligt op mensgericht werken. Het resultaat is doorgaans een versterking van de klantwaarde, de bedrijfsresultaten én het werkgeluk.

Leren van en met elkaar

Het concept Zelfsturing en Zelforganisatie is redelijk complex en heeft veel lagen. Daar komt bij dat de weg ernaartoe erg contextgevoelig is. Er bestaat niet zoiets als een vast stappenplan, dat succes garandeert. Voor iedere organisatie is het zoeken, experimenteren en leren. Een dergelijk veranderproces begeleiden of doormaken is daarom geen ‘koud kunstje’. Het helpt als je op de hoogte bent van de nieuwste inzichten en kunt klankborden met gelijkgestemden.

In 2017 heb ik, in co-creatie met organisatieontwikkelbureau Beter Koersen, onderzoek gedaan naar het begeleiden van Zelfsturende Teams. Dit heeft geleid tot boeiende inzichten en een praktisch verandermodel, dat handvatten biedt aan facilitators. Tijdens de Inspiratiesessie doe ik een aantal interessante ontdekkingen uit de doeken.

Inspiratiedag Zelfsturing en Zelforganisatie

In de lente organiseert PIT Veranderstudio samen met Annelies de Groot Teamcoaching een innoverende workshop. Samen met collega managers en begeleiders wordt de verdieping opgezocht rondom het thema zelfsturing en zelforganisatie. Op een interactieve manier worden onderzoeksresultaten gedeeld en ervaringen uitgewisseld. De insteek is ontmoeten, onderzoeken, experimenteren en plezier hebben.

Wat levert het op?

Middels deze workshop kun je jouw kennis over een zelfsturende en zelforganiserende cultuur een krachtige impuls geven. In een positieve, stimulerende omgeving doe je kennis op uit (empirisch) onderzoek en wissel je ervaringen uit. Dit geeft nieuwe inzichten, ideeën en inspiratie. Daarnaast kun je interessante sparringpartners en ervaringsdeskundigen ontmoeten.

Na afloop heb je:

 • Meer inzichten ontwikkeld in deze populaire organische manier van denken en werken

 • Ervaringen uitgewisseld over dit onderwerp

 • Geleerd van anderen

 • Plezier gehad en je netwerk uitgebreid

 • Zelf ervaren wat zelfsturing met je kan doen in een ‘Action Learning Groepsopdracht’.

Praktische informatie

 • LOCATIE: in of nabij Utrecht

 • DATUM: in de lente, de nadere datum volgt

 • DEELNAME BEDRAG: de investering voor deze workshop bedraagt € 150,– excl. BTW per deelnemer.


Hoe meld ik me aan?

Geïnteresseerd? Meld je dan direct aan via het online AANMELDFORMULIER. Een e-mail sturen naar pitveranderstudio@gmail.com kan ook o.v.v. ‘Aanmelding Inspiratiesessie’. En neem gerust contact met me op als je vragen hebt, of een keer wilt sparren over dit onderwerp.

Het aantal plekken is beperkt, wacht dus niet te lang!

Comments


Uitgelichte Posts
Recente Posts
Zoeken op onderwerp
bottom of page