top of page

BLOGS

Workshops 'De KUNST van het Luisteren'


“Het vraagt moed om op te gaan staan en te spreken;

maar er is eveneens moed nodig om te gaan zitten en luisteren.”

(Winston Churchill)

.

Het werkelijk ontmoeten van een ander is lastig, als je niet ècht in verbinding staat met jezelf. Of als je jezelf niet accepteert zoals je bent. Wat er vaak onbewust gebeurt, is dat je je eigen overtuigingen, angsten en verlangens projecteert op de ander. Hierdoor hoor je de ander niet meer goed. Er komt ruis op de lijn. Het lukt dan niet om een (diepe) connectie met elkaar te maken. Het kan ook zijn dat je continu afgeleid wordt door malende gedachten. Je heb moeite om je aandacht bij gesprekken te houden. In deze interactieve en inspirerende workshops gaan we eerst uitvoerig aan de slag met het luisteren naar jezelf. Daarna maken we de stap naar het luisteren naar de ander. Het mooie van het onder de knie krijgen van ‘de KUNST van het luisteren’ is, dat het zorgt voor helderheid en (zelf)vertrouwen. Het resultaat is een diepere verbinding met jezelf en anderen.

Twee dimensies

De 'Kunst van het Luisteren' gaat over verbinding maken met jezelf en met anderen. In de workshops staan we stil bij twee dimensies. De eerste dimensie gaat over luisteren naar jezelf. De tweede dimensie richt zich op luisteren naar anderen. In feite gaat het over persoonlijke ontwikkeling en communicatie. De workshops zijn interactief en dynamisch. De sessies worden gefaciliteerd door een gecertificeerde trainer.

Luisteren naar jezelf

Wie ben ik en wat wil ik eigenlijk? Waar word ik blij van of juist verdrietig of boos? Het is ècht een kunst om aandachtig naar jezelf te luisteren. Om al jouw innerlijke stemmen te horen, zonder oordeel. Zonder ze te willen veranderen of wegdrukken. We slaan deze geluiden maar al te vaak in de wind. We laten ons vaak afleiden door meningen en verwachtingen van andere mensen, of door allerlei externe prikkels. Hierdoor kunnen we steeds verder van onszelf verwijderd raken. Hetzelfde geldt voor het luisteren naar je lichaam, hart en onderbuik.

Ben jij je bewust van jouw overtuigingen, angsten en diepste verlangens? Het mooie is dat alle antwoorden in jezelf zitten. Als je goed naar jezelf luistert, dan kun je beslissingen nemen die bij jou passen. Niemand anders weet precies wat jou gelukkig maakt. Dat weet jij zelf het beste. Als je weet wie je bent; wat je wilt en wat voor jou belangrijke waarden zijn, dan kun je jouw innerlijke stemmen beter horen. In deze opleiding leer je luisteren naar wat zich afspeelt in jouw binnenkant. Het helpt je om compassie te hebben voor jezelf en om je eigen weg te vinden!

Luisteren naar de ander

Echt luisteren gaat over aanwezig zijn in het ‘hier en nu’. Over openstaan voor de ander, zonder (voor)oordelen. Het betekent dat je voorbij woorden hoort. Dat je een persoon in zijn geheel ziet. Je probeert de ander werkelijk te ontmoeten. Hierdoor kan een diepe verbinding ontstaan.


Omdat we in een talige cultuur leven, ligt de nadruk in een gesprek vaak op de inhoud. We richten ons op de woorden, die gezegd worden. We zijn ons minder bewust van andere signalen zoals: veranderingen in iemands gezichtsuitdrukking, stemvolume, houding, energie of emoties. Dit terwijl deze signalen veelzeggend zijn! Niet alleen bij de ander, maar ook bij onszelf kunnen we tijdens een gesprek veranderingen ervaren. In het contact met de ander, is het dan ook heel belangrijk om goed naar onszelf te blijven luisteren.

Voor wie zijn deze workshops bedoeld en wat is het resultaat?

Deze workshops zijn bedoeld voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en die zijn of haar communicatie wil versterken. Je kunt de workshops individueel volgen, of met je team.

Het concrete resultaat is dat:

  • Als je goed naar jezelf luistert, je beslissingen kunt nemen die bij jou passen.

  • Het je helpt om compassie te hebben voor jezelf en om je eigen weg te vinden!

  • Door echt te luisteren kun je meer aanwezig zijn in het ‘hier en nu’.

  • Je bewuster wordt van jouw innerlijke leefwereld en daar makkelijker op kunt afstemmen

  • Je makkelijker signalen van jezelf en anderen oppikt en begrijpt.

  • Je (h)echtere relaties aan kunt gaan.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je per e-mail (pitveranderstudio@gmail.com) of telefonisch contact opnemen (T. 06.40566223).

Uitgelichte Posts
Recente Posts
Zoeken op onderwerp
bottom of page